UPSI | Institut Peradaban Melayu, 35900 Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan info@ipm.upsi.edu.my +605-450 5303/5085/6640

  • TENTANG IPM
    • SEJARAH
    • VISI DAN MISI
    • PIAGAM PELANGGAN
    • STRUKTUR ORGANISASI
    • UNIT
      • PEJABAT PENGARAH
      • UNIT PENTADBIRAN & KEWANGAN
      • UNIT PAMERAN / UNIT MEDIA BAHARU
      • UNIT PENGURUSAN KOLEKSI / UNIT KOSERVASI
      • UNIT  PASCASISWAZAH / UNIT PENYELIDIKAN & PENERBITAN
    • FELO PENYELIDIK IPM
    • PENYANDANG KURSI
  • KEMASUKAN
    • BAKAL PELAJAR
    • PELAJAR SEMASA
  • EVENT@IPM
    • PERWARA’21
  • PENYELIDIKAN
    • TUJAHAN PENYELIDIKAN
    • PENERBITAN
      • E-JURNAL@IPM
        • JURNAL
      • BUKU

ipmwpupsi Mac 18, 2022

Uncategorized @ms

Institut Peradaban Melayu, UPSI

Institut Peradaban Melayu, UPSI
4 Kg Daging (Dihiris mengikut kesesuaian dan direbus)

Bahan Dikisar                                      Bahan Lain
• 1 Kg Bawang Besar                          • 250g Rempah Kari
• 1/2 Senduk Bawang Putih              • 3 Kg Santan
• 1 Senduk Halia                                 • 1 ketul Gula Kabung
• 1 Senduk Lengkuas                         • 400g Kerisik
• 500g Cili Kering                                • 2-3 Sudu Garam
• 1 Biji Isi Kelapa (Dihiris)
 

 Langkah-langkah penyediaan: 

1. Masukkan semua bahan yang telah dikisar di dalam bekas bermula dengan lengkuas, halia, bawang putih, serai, bawang besar, cili kering dan rempah kari. Gaul mesra. 
2. Masukkan daging yang telah direbus awal di dalam kuali yang sesuai. 
3. Masukkan bahan kisar yang telah digaulkan di dalam kuali dan gaulkan bersama daging. 
4. Hidupkan api dan masukkan santan 
5. Kemudian masukkan gula kabung, kerisik dan garam. 
6. Kacau rata dan biarkan mendidih. 
7. Kacau sehingga naik minyak dan masukkan hirisan kelapa. 
8. Kacau sehingga kering dan imbangkan rasa rendang. 
9. Sedia untuk hidangan. 

Rendang tok boleh dihidangkan bersama lemang. 


Penghargaan
Ribuan terima kasih diucapkan kepada Puan Natipah Binti Ibrahim atas kesudian berkongsi resipi Rendang Tok.

Ucapan terima kasih kepada Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) sebagai Pembiaya Geran Penyelidikan Peradaban dan Warisan Melayu (GPPWM)

Disediakan oleh :-
Mohd Nazri bin Abdul Raji 
(Ketua Penyelidikan bagi geran GPPWM bertajuk Meningkatkan Peranan Budaya Kulinari Makanan Melayu Tradisional Melalui Program Homestay di Sekitar Negeri Perak.)

Kod : 2021-0003-106-01


#gppwm #rendangtok #resipiwarisan #resepiwarisan #hariraya #rayadiperak #2021 #rendangraya #rendangdaging #menuaidilfitri #rendangtoktradisionalperak #masakantradisionalperak #masakanperak #perak #visitperak #hasilpenyelidikan #UPSI #UPSIbest #upsino1 #institutperadabanmelayu #ipm #tanjungmalim #kamunting ##IPMUPSI #cemerlangbersama #upsibest #UPSIMalaysia
#upsino1pendidikan #upsino1education
#Malaysiamembaca #upsithenextlevel #Kulinari #KulinariMakananMelayuTradisional #masakanmelayu #melayutradisional
Resipi Rendang Tok (Rendang Turun Menurun Orang Perak)
YouTube Video VVVZeGdCa0VoNl9LZDlubFdLMUU0SWZRLjNpQ1RrNTQtRkdV
Subscribe

CONTACT US:

Institut Peradaban Melayu,

Universiti Pendidikan Sultan Idris,

35900 Tanjung Malim,

Perak

 info@ipm.upsi.edu.my

Tel: +605-450 5303/5085/6640


  • Melayu