UMAR DAN HANA

Siapa tidak kenal Mat, watak kartun animasi yang selalu menyarungkan kain pelikat dengan singlet putih. Siapa tidak kenal Yob, Yah, Ana, Opah, Norma, Bo dan Tak? Jika anda tahu nama-nama watak ini, anda sudah tentunya tahu tentang siri animasi karya Lat iaitu Kampung Boy. Selain itu, siapa tidak kenal watak-watak siri animasi biografi arahan Raja Azmi iaitu Misbun, Ajib, Alan, Aman dan Rashid? Mereka ialah jaguh-jaguh badminton negara yang kisah kehidupan mereka diangkat menjadi siri animasi di televisyen negara. Tidak lupa juga watak-watak yang ikonik seperti Gelanggang, Shuttle, Raket dan juga pasangan cicak yang sering dibuli misbun.

Kesemua watak diatas adalah siri animasi dan isi wataknya yang sangat popular mengikut zaman siri animasi diterbitkan. Dapat dilihat, animasi di Malaysia bukanlah bermula dari siri animasi terkini seperti Upin & Ipin atau Boboiboy. Animasi telah lama wujud di Malaysia. Tidak percaya? Jom kita jelajah.

Sebelum menyelusuri karya-karya animasi di Malaysia, mari kita lihat apa itu ‘animasi’. Animasi merupakan gambar begerak yang terbentuk dari sekumpulan objek (gambar) yang disusun secara beraturan mengikuti alur pergerakan yang telah ditentukan pada setiap pertambahan hitungan waktu yang terjadi. Gambar tersebut terdiri daripada gambar makhluk hidup, benda mati, ataupun tulisan.

Previous
Next